Infrastruktur for ammoniakk i Norge

 

Det forventes at ammoniakk vil bli en viktig energibærer i årene fremover for å redusere CO2 utslippene i den maritime sektoren. For at fartøysprosjekter skal bli realisert, er det minst like viktig å få i gang produksjons- og bunkringsanlegg for ammoniakk.  


Oversiktsbilde

Enova håper at deres nye støtteprogram for ammoniakk i fartøy vil sette fart på utviklingen og sikre realisering for prosjekter. I tillegg til finansiell, teknisk og organisatorisk modenhet, stiller Enova krav til intensjonserklæringer med relevante aktører for kjøp av ammoniakk og antatt bunkringslokasjoner. I det nylige webinaret «Maritim ammoniakk – en oversikt» ga vi en oversikt over ammoniakkprosjekter for infrastruktur og fartøy i Norge, i tillegg til at klyngemedlemmene Amon Maritime og Azane Fuel Solutions fortalte om henholdsvis ammoniakk som maritimt drivstoff og bunkring. I denne artikkelen vil vi trekke frem klyngemedlem som kan være relevante aktører inn mot en Enovasøknad, som har frist 22.mars. 

Oversikt 

Vi jobber jevnlig med å oppdatere vår prosjektdatabase for infrastruktur av hydrogenbaserte drivstoff i Norge, som er tilgjengelig på klyngens medlemsområde. Gjennom kartverktøyet finner du en oversikt over kartlagte infrastrukturprosjekter i Norge som omfatter energibærere som hydrogen, ammoniakk, metanol, LOHC og e-fuels. Det interaktive kartet gjør det mulig for medlemmer å få en oversikt over geografisk lokasjoner til prosjekter, i tillegg til at kartet gir relevante detaljer om de ulike prosjektene.  

Det er per i dag planlagt 16 prosjekter for lavutslipp ammoniakkproduksjon, hvorav 15 av prosjektene er for grønn ammoniakk og ett for blå ammoniakk. Prosjektene sprer seg over hele landet, noe som også gjelder prosjekter der klyngemedlemmer er involvert. Overordnet er typiske produksjonsvolum for prosjektene på 100 000 – 200 000 tonn ammoniakk per år per prosjekt. De planlagte volumene og den geografiske spredningen er lovende og en fordel for fremtidig ammoniakkavtak i maritim sektor. Hønen og egget er en typisk problemstilling også innen ammoniakk, der det enda ikke er noen maritime avtakere av ammoniakk. Enova håper at deres støtteprogrammer kan senke terskelen for å gå videre med prosjekter. Det siste elementet i verdikjeden er bunkring, men Enova har også varslet et støtteprogram for ammoniakkinfrastruktur. I resten av denne saken kan dere lese om våre medlemmer sine ammoniakkprosjekter. 

Figur 1: Oversiktskart over ammoniakkprosjekter i Nord-Norge. Klyngemedlemmer er fremhevet med OHC logo. 

Aker Horizons 

Lengst nord finner vi klyngemedlem Aker Horizons, der det planlegges for grønn ammoniakkproduksjon i Berlevåg. Sammen med Varanger Kraft, planlegger de et anlegg på 100 MW, som muliggjør en produksjon på opptil 90 000 tonn ammoniakk per år. Litt lenger sør finner vi enda et Aker Horizons prosjekt, denne gang i samarbeid med klyngemedlem Statkraft. I Kvandal, like utenfor Narvik, planlegger selskapene for et anlegg med kapasitet på opptil 600 MW, der det forventes en produksjon på 400 000 – 500 000 tonn ammoniakk årlig. 

Fortescue Future Industries 

I Norland fylke finner vi et av vårt nyeste klyngemedlem, Fortescue Future Industires (FFI), som har sikret seg 300 MW til grønn ammoniakkproduksjon på Hemnes. FFI planlegger også et 300 MW anlegg lenger sør, nærmere bestemt på Holmaneset på Vestlandet. De forventer en årlig produksjon på 225 000 tonn ammoniakk for et anlegg av denne størrelsen. 


Figur 2: Oversiktskart over ammoinakkprosjekter i Sør-Norge. Klyngemedlemmer er fremhevet med OHC logo. 



Htwo fuel  

Htwo fuel ønsker å utvikle en energipark, der ammoniakkproduksjon også er en del av planene. På Lutelandet planlegges det for en grønn ammoniakkproduksjon på minst 200 000 tonn ammoniakk årlig i første omgang. Partnere i prosjektet er Lutelandet Offshore, Saga Corporate Finance, Aragon, Greenstat og Helldal. 

 

Hy2gen 

Sammen med Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) and Trafigura, har klyngemedlem Hy2gen dannet selskapet Iversen eFuels med hensikt å etablere grønn ammoniakkproduksjon i Sauda. Anlegget vil drives av fornybar vannkraft og det planlegges for en produksjon rundt 200 000 tonn ammoniakk årlig i første fase. 

 

North Ammonia 

Det siste medlemmet knyttet til ammoniakkproduksjon er North Ammonia, som planlegger et anlegg for grønn ammoniakk i Arendal sammen med Grieg Edge, Arendal Havn og Arendals fossekompani. Her planlegges det for et anlegg med årlig ammoniakkproduksjon opptil 200 000 tonn. 

Figur 3: Illustrasjon – en av Azanes bunkringsløsninger 



Azane fuel solutions 

For å muliggjøre bruk av ammoniakk i maritim sektor, trenger vi også et ledd mellom produksjonsanlegget og fartøyet. Azane Fuel Solutions er eneste aktør på markedet som leverer bunkringsløsninger for ammoniakk. Den første bunkringsterminalen kommer i Florø, men de planlegger for opptil 15 bunkringsterminaler i Skandinavia. Eierne av selskapet er Yara, Navigator AS, Amon Maritime og Econnect Energy. 




 

Ocean Hyway Cluster teamet jobber tett med aktører i hydrogen og ammoniakkverdikjeden. Har du et fartøysprosjekt, men mangler en plan på hvor du skal få tak i drivstoff? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg! Husk søknadsfristen for Enova sine støtteprogram for hydrogen og ammoniakk i fartøy 22.mars. Det forventes også at det vil være mulig å søke på midler ved senere tidspunkt. 

 

Har du spørsmål, ønsker mer informasjon om prosjektene eller trenger hjelp til å legge en plan for ditt fartøy?

Ta kontakt med vår tekniske rådgiver, Celine Solstad

Celine Solstad

Technical Advisor

+47 905 05 590
celine@oceanhywaycluster.no
LinkedIn



 

Karoline J Vågsholm

Communication Manager

+47 920 55 369
karoline.vagsholm@oceanhywaycluster.no
LinkedIn

 
 
Previous
Previous

Welcome to the cluster, Fortescue

Next
Next

Opptak fra webinar: Maritim ammoniakk - en oversikt